søndag 18. desember 2011

Tradisjonsmat-mølsgrøt

Mølsgrøt.
Tradisjon her på Nordmøre.
Her i huset har vi kokt mølsgrøt til jul i 10 år, og det er uten unntak veldig populært!!
Vi bruker det som pålegg på grovt brød eller julebrød. Og selvsagt på vafler!!
Her finns det mange varianter, og jeg har inntrykk av at hver bygd, gård eller slekt har sin egen variant:-)
Jeg skriver opp hva jeg gjør hvert år, og har noen år gjort litt forandringer, for å få den slik jeg vil. De første årene ble den ikke så god, det må jeg bare innrømme, men har begynnt å fått dreisen på det nå!!

Her er min oppskrift:

10 l melk fra tank kokes 1 time
1 l kefir
( prøvde seterrømme sammen med kefir, ett år) GODT!!
Dette skal kokes lenge 5,6,7 timer alt etter hvor hardt man tør å koke.
Viktig å røre innimellom slik at den ikke brenner seg.
Når dette begynner å ligne mølsgrøt, brunt, kornete og det er bare litt igjen i kjelen... tilsetter jeg :

Sukker 500g-1 kg viktig å smake til!!
1 egg
1 ts kanel
1/2 ts kardemomme
1 liten kopp semulegryn
litt salt
Kokes litt til for å få bort melsmak!!

Kan fryses.
Jeg bruker å varme den opp i kaserolle, da blir den nesten som nykokt:-D

Fin fjerde advent!!







9 kommentarer:

Villa Fagerbakken sa...

Hei!
Måtte inn på bloggen din da jeg så "Mølsgræt"
Bestemor lagde alltid det til jul, men jeg har aldri prøvd..
Bakels med mølsgræt...mmm!
Har amisjoner om å lage det en gang...men med to små er det så lett å bli heftet med andre ting... Såfall må mannen være hjemme: )
Jeg er en tingvollgjelling som har "forvillet" seg til Nordhordland, for der fant jeg drømmemannen: )
Kjempefin blogg og hærlig stil du har!
Legger meg til som følger!
Ha en fin førjulstid!
Klem Iris

Monica sa...

Pussig, har tenkt å legge ut et innlegg om mølsgrøt i dag jeg også, men batteriet på kameraet gikk ut så jeg venter på at det skal lades opp igjen. Kokte den i går, har gjort som du at jeg har skrevet opp hvordan jeg har gjort det opp igjennom årene, i år ble det en mellomting mellom svigermors/min egen og min tidligere husstell-lærerinnes oppskrift :))
Nydelig bilde:))

Hanne Margrete sa...

Mølsgraut e såå godt!! Men har ikke kokt selv enda.. Har ikke tank med melk heller;)
Takk gor koselige ord! Link i veg,bare koselig det:)

Klem fra Hanne:)

Villa Fagerbakken sa...

Du må gjerne linke til meg: )

Unknown sa...

Nå fikk jeg både julelengsel og hjemlengsel til barndommens dal i trøndelag og besteforeldre på Nordmøre! :) Hurra for at det ikke er lenge til jul - da blir det både mølsgraut, songraut og sunndalsgraut! :)

GOD søndag og GOD jul til deg og dine! :)

Anonym sa...

Hei! :)
Mølsgræt e eitt must t jul! E e så heildi at e får æn komme me ho mor kvar jul. :) Færre ho bynt å kok græt, va de ho bestemor så sto færr d. E må væll ler de me e å. ;) Takk færr eitt kosele innlægg, å no glee e me værtfaill t jul! :)
Ønska de å dine æi rikti go jul, Kristin! :)
-Nina

Anonym sa...

Hei! :)
Mølsgræt e eitt must t jul! E e så heildi at e får æn komme me ho mor kvar jul. :) Færre ho bynt å kok græt, va de ho bestemor så sto færr d. E må væll ler de me e å. ;) Takk færr eitt kosele innlægg, å no glee e me værtfaill t jul! :)
Ønska de å dine æi rikti go jul, Kristin! :)
-Nina

Anonym sa...

Kan du oversætte den på engelsk?

Hislen fra Island, Lóló

Anonym sa...

Jeg synes de fleste bruker for myr sukker. Jeg har oppskrift med 250 brunsukker på 9-10 l melk.